zondag 3 februari 2019

Salt Lake Katwe

Puur zout, ongeraffineerd zout, met de hand gewonnen zout, geen machines en geen chemicaliën, waar kan je dit tegenwoordig nog vinden.
In de Salt Lake van Katwe, te midden in Queen Elisabeth National Park.
Queen Elisabeth NP heeft meerdere kratermeren, en in sommige vind je ook zout water terug, maar deze kunnen niet gebruikt worden voor zoutwinning, omdat er geen toevoer is van fris water.  Het zoutmeer van Katwe krijgt water de Rwenzori.  Deze constante aanvoer van vers water, de mineraalrijke ondergrond, en de vele uren zonneschijn, maken het mogelijk om hier zout te winnen.




Dit zijn zoutpannen, en iedereen, mits toestemming van de overheid, kan zo'n zoutpan uitbaten.
En wie zien we in de zoutpannen aan het werk?
De vrouwen.



2 keer per week moeten de vrouwen dit water omscheppen, om zo de zoutkristallen tijd te geven om zich te vormen. Deze dame hier is 75jaar oud!!!!!!


Hier worden 3 verschillende soorten/kwaliteiten van zout gewonnen.  De vrouwen zorgen voor de beste kwaliteit, daar koop ik een halve kilo van, voor .... 1000 UgSh, dat is 0.25 €!


Kato koopt een zak van 20 kilo, van de mindere kwaliteit, en deze is bestemd voor de koeien van zijn vader. Hij betaalt 10.000 Ugsh, dat is 2,5 €.  En je moet weten dat wij dus meer betalen dan een lokale bewoner.  Ongelooflijk hé!

De stukken die je op onderstaande foto ziet, die komen uit het meer zelf. Deze zijn als het ware de bodem van het meer.  Deze brokken worden gebruikt voor het vee.  Dit is mannenwerk.  Het meer is ondiep, je kan overal blijven staan, maar omwille van de intieme delen van de vrouw, mogen de vrouwen er niet in. Goed, vind ik persoonlijk. Want om deze brokken te verkrijgen, moeten ze met een staaf eerst los geklopt worden. 


De reden dat de prijs zo laag is, is omdat er momenteel een groter aanbod is, dan er vraag is.  En dit vind ik persoonlijk fout van de regering.  Er wordt namelijk zout ingevoerd van Kenya.  Waarom invoeren als je zelf zout hebt?! Maar op alles wat ingevoerd wordt, worden er taxen betaald, dus dit is natuurlijk een mooie inkomstenbron voor de regering, maar niet voor de lokale bevolking hier.

En nog iets dat helemaal fout gaat, is dat de mensen het meer gaan kapot maken als ze zo voort doen.  Het meer, het zout krijgt z'n tijd niet meer om z'n natuurlijke gang te gaan. Daarom zou er dus, in het belang van het behoud van het meer, minder zout moeten ontgonnen worden.  Maar dit willen/kunnen de mensen hier niet begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten