zaterdag 4 februari 2017

The Giving-Away-Party van Devotha

De traditie hier in Uganda en Rwanda bestaat, als je trouwt, uit 3 delen.  Eerst heb je de "introduction". De toekomstige echtgenoot wordt voorgesteld aan de ouders van de toekomstige bruid.  En dan, met de toestemming van de vader van het meisje, wordt de huwelijksdatum gepland.  Voor het eigenlijke huwelijk, vindt de "Giving-Away" plaats, dan wordt het meisje door haar familie, aan de toekomstige familie gegeven.  En daarna, meestal één week later, vindt het eigenlijke huwelijk plaats.  In Uganda gebeurt dit enkel voor de kerk.  En, raar maar waar, de man kan hier dus meerdere vrouwen huwen.  Dat wil niet zeggen, dat hij met al die vrouwen samen leeft.  Meestal is het zo, dat hij 'moeder' de vrouw achterlaat, en een jongere vrouw huwt. 
Een vrouw meerdere mannen huwen?  Neen, dat mag niet.  Is toch weer eens niet eerlijk hé!

Vandaag was het Devotha, een jongere zus van Kato, die weggegeven werd.  Ik was ook uitgenodigd.  Voor mij een hele eer om hier deel van te mogen uitmaken.  Ze beschouwen mij hier zelfs al als familie, en ik kreeg dan ook dezelfde kleren als de drie oudere zussen van Kato.

Iedereen van de familie en vrienden en geburen van Devotha komt toe rond de middag, en krijgt eerst eten aangeboden.  Dit alles gebeurt allemaal buiten.  Buiten koken, buiten eten, buiten afwassen, ...






Na het eten, was het tijd om mooie kleren aan te doen, en plaats te nemen onder de party-tent.  De rechtse kant was voorzien voor familie en vrienden van het meisje, de linkse kant voor de familie en vrienden van de jongen.    Je weet nooit op voorhand hoeveel mensen er zullen komen.  Dit is zonder uitnodiging.  En vrienden brengen soms vrienden mee.  We schatten dat er ongeveer 400 mensen aanwezig waren.





Na een kort gebed, kon de ceremonie beginnen.


De 'husband to be' komt toe en wordt voorgesteld aan de familie van het meisje.


En dan komt heel de stoet naar buiten, en zien we eindelijk de toekomstige bruid.


 

 Devotha wordt door mannelijke familieleden weggeven aan de toekomstige echtgenoot.


En ja! Hier heb ik ze allebei zien lachen!  Maar dat was de enige keer.  De rest van de ceremonie keken ze heel serieus.  En wat je hier ook niet ziet, is 'handen vasthouden' of 'een zoen geven'.

Koppels houden elkaars hand niet vast in het openbaar.  Je zal hier nooit enige affectie zien.  Als je volwassenen hand in hand ziet lopen, dan is dit om te tonen aan de anderen 'dit is mijn vriend of vriendin'.  En ik kan jullie vertellen, ik heb hier 'veel vrienden en vriendinnen', want ik heb nog nooit zoveel handen vastgehouden en nog nooit zoveel handen geschud als vandaag!


Een afscheidsgeschenk voor de vader en de moeder van Devotha.


Tijd voor een foto met alle broers en zussen van Devotha.  En ja, ik moest ook mee op de foto.  Dit onder veel begeleiding van veel gelach van het publiek.


Na de ceremonie krijgen de toekomstige bruid en bruidegom, en de getuigen, melk aangeboden.  En daarna vertrekken de bruidegom en al zijn genodigden.


De bruid blijft nu thuis tot aan de dag van het huwelijk, en iedereen van familie en vrienden krijgt nu tijd om afscheid te nemen.  Nu is de sfeer veel meer ontspannen. Nu kunnen er leuke foto's genomen worden en iedereen gaat gezellig samen zitten.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten