zondag 12 februari 2017

Het trouwfeest van Devotha en Innocent



Om 6u 's morgens komt Kato mij ophalen.  We hebben een lange rit voor de boeg.  Het weer ziet er alleszins al goed uit. Dat is een mooi begin van de dag.

Juist voor de middag komen we aan in Kigali.  Kato is goed in het inschatten van de afstand en de nodige tijd.   Vandaag moeten we blijkbaar op veel verschillende locaties zijn.  Zo worden een trouw hier gepland.  Eerst gaan we naar een lokaal restaurantje om te eten.  De familie komt daar ook.  Iedereen is al opgekleed, maar wij nog niet.  Nochtans vinden ze er mij allemaal goed uitzien.  Haha

De lunch?  In buffetvorm : matoke, kasave, rijst, pasta, dodo, bonen in saus, en stoofpot van geitenvlees.  En de geit? Is een oud beestje, want is verschrikkelijk taai.





Dan op naar de volgende locatie, de kerk. Alhoewel dit er niet uitziet als een kerk, meer als een parochiaal centrum.  Het is dan ook een baptistische kerk (Born Again).   
Blijkbaar was er afgesproken om 13u.  Wij en alle genodigden komen toe om 14u. En wat blijkt, de kerk zit nog vol, want de zondagsviering is nog bezig.  Rond 14u45 is het eindelijk de beurt aan Devotha en Innocent.  



Deze viering is met veel ceremonie en heel veel gepraat van de pastor.  Nadien hoor ik van Kato dat heel veel familieleden klaagden over de manier waarop deze pastor deze viering leidde. Ze waren niet tevreden.  Dit duurt gelukkig niet zo heel lang, nog geen uur.   


Daarna rijdt de hele stoet (de meeste familieleden zitten in twee busjes), naar een mooie tuin voor foto’s. De beroepsfotograaf, die jaloers is van mijn lens, gaat er af en toe vandoor met mijn camera, zogenaamd om foto’s te nemen van ons.


En dan, op naar de volgende halte, de feestzaal waar de receptie zal gehouden worden.  Een grote zaal, een podium vooraan voor de gehuwden en hun getuigen, met veel lichtjes en luide muziek.  Iedereen krijgt een plaats in de zaal, afhankelijk van bij wie je hoort.  Dan komen bruid en bruidegom binnen, en nemen plaats.  Dit met hun Rwandeese traditionele muziek en dans. Heel mooi!  Daarna, met héél veel gepraat, worden de geschenken gegeven. Dit duurt uren! 





En daarna ... is de party gedaan.   
Het is ondertussen 22u. Het enige dat er te eten was, was de taart, daar kreeg iedereen een klein stukje van.  En om te drinken, water en frisdrank.  Dat is hier dus het huwelijksfeest.

Maar er volgt toch nog iets. Nu gaat de familie weer naar een ander adresje, een ander restaurant met lokaal buffet, om te eten, en hier zal blijkbaar ook bier gedronken worden.  
Hier hebben Kato en ik afgehaakt, want de dag was voor ons lang en goed genoeg geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten