zondag 30 juli 2017

Wat is vrij zijn?



Deze middag kwam Gervase terug uit Kampala.  Hij en alle Chairmen (burgemeesters en schepenen) waren uitgenodigd in Kampala voor een vergadering met de President.  Dit was zaterdag.  Tot hun grote ontgoocheling hebben ze de President niet gezien, noch gesproken.  Er was wel een Minister om hen toe te spreken.  De uitnodiging was eigenlijk misleidend, een truc van de President om hen allemaal daar samen te krijgen, en hen dan te overtuigen om de leeftijd van de President te verhogen.  Maar daar waren de Chairmen niet mee akkoord.  De Minister werd uitgejouwd, er werd met water naar hem gesmeten.  De politie moest tussenbeide komen, en heel dit gebeuren staat in het nieuws.

Normaal gezien heeft een President ‘twee machtstermijnen van 5 jaar’.  Museveni is al aan zijn 7de machtstermijn toe.  Deze wet heeft hij zelf gewijzigd, zoveel jaren geleden, met de goedkeuring van de bevolking (via de Chairmen).  Maar nu is het voor het vele mensen genoeg geweest.  In de wet staat dat de maximum leeftijd van een president 75 jaar is. Museveni, die nu op z'n minst 75 jaar oud is, wil aan de macht blijven, en daarom ook deze wet veranderen.  Hij heeft zichzelf goed geïnstalleerd, alsook heel zijn familie.  Dit wil hij zo behouden.  Ook heeft hij fouten gemaakt, en daarvoor wil hij niet boeten, hij wil deze gewoon negeren. 

Kato noemt Uganda altijd een vrij land, maar Gevase is hier helemaal niet akkoord mee.  In een vrij land mag er geen corruptie zijn, en dat is hier overal.  Hij geeft enkele simpele voorbeelden.  Als je met het openbaar vervoer naar de stad wil, dan weet je nooit op voorhand hoeveel je zal betalen.  Afhankelijk van wie je bent (status), hoe je er uit ziet, zal je een variabele prijs betalen.  Is dat vrijheid?  Een president die voor hemzelf en zijn familie zorgt, is dat vrijheid?  Op pensioen gaan en geen pensioen krijgen, ook al was dat beloofd, is dat vrijheid? 

Kato noemt Uganda vrij omdat er geen regels zijn.  Maar de keerzijde van deze ‘geen regels’ is dat er ook niet voor de mensen gezorgd wordt.  Er is hier maar één regel, ‘je eigen buik vullen’.

Laten we hopen dat de Chairmen een goeie daad gedaan hebben door hier niet mee akkoord te gaan, en dat dit het einde mag zijn van Museveni zijn ambtstermijn.  Gervase vreest er echter voor dat dit verhaal nog helemaal niet ten einde is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten